Prawdziwie włoska restauracja – jakie powinna mieć cechy
Restauracje włoskie to w Polsce najbardziej popularny typ gastronomii. Kochamy jedzenie włoskie bo jest pyszne, sycące oraz nie jest drogie. Z całą pewnością najczęściej decydujemy się na włoskie makarony. Bardziej wrażliwi goście degustują rzadsze dania – canelloni, polentę czy włoskie zupy minestrone.
Rozglądając się za smaczną włoską restauracją warto zwrócić uwagę na elementów: czy trattoria korzysta z włoskich składników, czy w menu można znaleźć również mniej typowe włoskie potrawy, czy karta win, zawiera klasyczne włoskie trunki. Włoska kuchnia to duża wielość smaków oraz jedzenie z wielu miejsc Włoch. W najlepszej restauracji poczujemy prawdziwy smak Włoch.
Włoska kuchnia nie jest skomplikowana, ale to nie znaczy, że że nie jest dobra Z pewnością można uznać, że jest to niezwykle smaczna kuchnia z Europy .
Dobre wina z Włoch
Jakakolwiek szanująca się restauracja włoska, która aspiruje do bycia klasycznym punktem na kulinarnej mapie regionu, nie powinna zapominać wina. Kolacja koniecznie powinien obejmować również wino. Kieliszek białego wina to przy włoskim obiedzie czy kolacji reguła. włosi gotują Klasyczne wina z Włoch to przede wszystkim toskańskie vin santo, lombardyjskie oltrepo pavese i noto z Sycylii. Włoska restauracja – o ile rzeczywiście ma być rozpoznawana jako prawdziwie włoska, powinna posiadać różnorodną kartę win.
Regionalna włoska restauracja
Mając ochotę zrozumieć fenomen włoskiego gotowania bez wątpienia warto wybrać się do restauracji, która jest w stanie podać nie tylko makaron i pizzę.
Zobacz film